Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Α.  ΔΡΑΧΜΗ
       Η δραχμή έχει 2700 χρόνια ζωής και πέρασε στην ιστορία την 31-12-2001. Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω= πιάνω. Από τον Ηρακλείδη ( 4ο αι-
ωνα π.Χ ) μαθαίνουμε ότι ως ανταλλάξιμο είδος χρησιμοποιείτο ο σίδηρος με μορφή  ράβδων που ονόμαζαν οβολούς (σούβλες). Ένα ανδρικό χέρι μπορούσε να αδράξει  6 οβολούς και αυτή η  δραξ ονομάσθηκε δραχμή. Ως προς το βάρος, η δραχμή ήταν το 1/100 της μνας , κατασκευαζόταν από άργυρο και χρησιμοποιήθηκε και ως μοναδα βάρους. Η γρήγορη ανάπτυξη του εμπορίου επέβαλε την κοπή πολλαπλάσιων της  δραχμής , τα δίδραχμα  ή στατήρες και τα τετράδραχμα. Αμφότερα ήταν επίσης αργυρά. Ταυτόχρονα για τις καθημερινές ανάγκες κόβονταν και υποδιαιρέσεις της δραχμής. Μόνο στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ  παρουσιάστηκαν χάλκινα νομίσματα των οποίων η ονομαστική αξία ήταν πολλαπλάσια της εσωτερικής (μεταλλικής) τους αξίας. Οι Ρωμαίοι τα πρώτα αργυρά νομίσματα τους  (280 π.Χ) τα ονόμασαν δραχμές. Τελευταίο  νομισματοκοπείο ήταν αυτό της Αλεξάνδρειας που συνέχισε τις κοπές μέχρι το 300 μ.Χ , όπου η δραχμή είχε μετατραπεί σε χάλκινο νόμισμα και το τετράδραχμο σε χαλκαργυρο. Έτσι εξαφανίσθηκε η δραχμή επι τρεισήμισι αιώνες, για να παρουσιασθεί και πάλι το 650 μ.Χ παραλλαγμένη σε dirhem.(Αιγυπτο,Συρια)  
   Η αργυρή δραχμή ως νόμισμα εμφανίζεται το 1832 με την ανακήρυξη του Όθωνος  ως  βασιλέα των Ελλήνων. Αργότερα το 1885 τα αργυρά και χρυσά νομίσματα εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από χάρτινα. Η δραχμή του 1926 είναι από Νi (Νικέλιο), αλλά το δεκάδραχμο και το εικοσάδραχμο περιέχουν 50 % Αg .
Το 1953 κόβονται κέρματα από Al (Αργίλιο) 5, 10 και 20 λεπτών, από Νi 0,50 ,1,2 5 10 δραχμών και από Αg των 20 δραχμών. Ο πληθωρισμός θα εξαφανίσει τα μικρότερα κέρματα  , θα μετατρέψει την δραχμή το 1973 σε χαλκονικελινη και το 1988 σε χάλκινη. Το κέρμα των 500 δραχμών του 2000 περιείχε Ni 25%, Cu 75%.
    
 Β. ΕΥΡΩ
   Το Ευρω αποτελεί το αποκλειστικό νόμισμα για περισσότερους από 300 εκατ. Ευρωπαίους. Το Ni αποτελεί το βασικό συστατικό περίπου του 75 % των κερμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Τα κέρματα του 1,2 και 5 λεπτών αποτελούνται από χαλκό. Τα κέρματα των 10, 20  και  50 λεπτών αποτελούνται από κράμα χαλκού γνωστού ως νορδικος χρυσός ( Nordic gold, κράμα Cu-Al-Zn -Sn ), ενώ τα κέρματα  του 1 και 2 ευρω αποτελούνται από κράμα Cu-Ni. Η παρουσία του Cu επελέγη λόγω των αντιμικροβιακων  του ιδιοτήτων. ( Ο Cu  είναι περισσότερο αποτελεσματικός  σε ποσότητα 100 % ). Ακόμη η επιλογή του Cu έχει να κάνει με την ιδιότητα  του να σχηματίζει εύκολα και φθηνά κράματα με επιθυμητές ιδιότητες.
Η επιλογή για τα κέρματα των 1 και 2 ευρω , ήταν πιο δύσκολη. Και τούτο διότι, τα αντικείμενα που περιέχουν Νικέλιο και έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες. Παρά τις επιφυλάξεις αρκετών εργαστηρίων της Σουηδίας , της Αγγλίας και της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε την χρησιμοποίηση του κράματος Νικελίου, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ περιορισμένο. ( Στην Ευρώπη κυκλοφορούσαν  νομίσματα που περιείχαν Νικέλιο ).
Ακόμη , θεωρήθηκε ότι το κράμα λόγω της αξίας του και της δυσκολίας του να παραχθεί αποτελούσε  αντικίνητρο για τους παραχαράκτες του 1 και 2 Ευρω.
Όσον αφορά τα χαρτονομίσματα των 5,10,20,50,100,200 και 500 ευρω,
αποδείχθηκαν ανθεκτικά  στο  πλύσιμο  σε πλυντήριο στους 60 ` C ή  στους 90` C. Το κόκκινο κρασί , ο ζεστός καφές προκαλούν στα χαρτονομίσματα ένα κόκκινο και καφετί χρώμα αντίστοιχα, εμφανίζουν δηλ, κάποια αλλοίωση. Αντίθετα η παρουσία της χλωρίνης προκαλεί  σημαντική  αλλοίωση , η ασημένια ταινία εξαφανίζεται, η σκληράδα του χαρτιού χάνεται και το κόκκινο αλλοιώνεται. Στην αντίστοιχη περίπτωση του χιλιάρικου , αυτό παραμένει αναλλοίωτο.    
Η ιστορία του Ευρω άρχισε να  γράφεται από την 1-1-2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου